Koninklijke Kempische Aeroclub
 
 

Nuttige links

Cursusboek
Route

Theoriecursus

Voor iedereen die wil leren zweefvliegen!

Je ziet ze misschien wel eens vliegen, die grote witte vogels die op een zomerse dag aan het cirkelen zijn om in stijgwinden hoogte te winnen, om daarna weer verder te gaan naar andere of verdere bestemmingen.

Goed voorbereid van start

Om goed voorbereid van start te gaan organiseert de Koninklijke Kempische Aeroclub de cursus Theorie van het Zweefvliegen. Deze cursus wordt 's winters gegeven op zondagvoormiddag van 10:00 tot ongeveer 12:30, met koffiepauze. Locatie: het clubhuis van de KAC op het vliegveld van Weelde. Ook degenen die niet meteen van plan zijn om te gaan zweefvliegen maar toch geïnteresseerd zijn in de onderwerpen die aan de orde komen zijn van harte welkom; je moet geen lid zijn om deze cursus te kunnen volgen!

Onderwerpen

Tijdens de theoriecursus komen de volgende onderwerpen aan de orde: meteo, aerodynamica, technologie, reglementen, human factors, besturing en navigatie. De onderwerpen worden behandeld door de instructeurs van onze club. Je kan het cursusboek gratis downloaden op de Liga-website.

Sinds de invoering van de nieuwe EASA-regels is radio opgenomen in de theoriecursus. De les in onze theoriecursus zal je enkel voorbereiden op het theoretisch examen. Zweefvliegpiloten die ook een radiovergunning willen behalen dienen een praktijk radio-examen af te leggen in Brussel.

Het afleggen van het theoretisch examen gebeurt op een centrale examenlocatie. Om te kunnen deelnemen, dien je geslaagd te zijn voor het proefexamen. Het proefexamen wordt in het clubhuis van de KAC gehouden.

Wanneer

De theoriecursus wordt in de winterperiode van 2022-2023 weer georganiseerd.
Hieronder de voorlopige data van de lessen. Deze kunnen omwille van omstandigheden uitzonderlijk verschuiven. De lessenreeks gaat door in het clubhuis van de KAC, telkens op zondag vanaf 10.00h (normale duur 2 uur, maar kan iets langer duren, afhankelijk van het onderwerp).

23/10 Inleiding + operationele procedures
13/11 menselijke factoren
20/11 aerodynamica -> gaat niet door, verplaatst naar februari
27/11 radio communicatie
04/12 technologie
11/12 instrumenten
18/12 vlucht performantie & planning

Pauze voor (hoge)school examens, kerstperiode, nieuwjaar

15/01 navigatie
22/01 meteorologie
29/01 reglementen
19/02 aerodynamica

Tarieven en cursusboek

Voor leden van de KAC en de LVZC is de cursus gratis.
Voor andere cursisten kost de cursus €50.

Een cursusboek is niet inbegrepen, maar is zelf te downloaden en te printen via de Liga-website.

Inschrijven

Je kan je inschrijven door een mailtje te sturen naar dto@kac.be.

 
Even geduld...