Koninklijke Kempische Aeroclub
 
 

Zweefvliegstage

De zweefvliegstage van de KAC, die jaarlijks georganiseerd wordt in juli (in 2024: 8-19 juli), heeft tot doel om in een periode van twee weken zeer intensief met zweefvliegen bezig te zijn en zo mogelijk tegen het einde van de stage solo te vliegen. Jong en oud kan hieraan deelnemen en de stage is opengesteld voor leden en niet-leden! De stage wordt georganiseerd op het vliegveld te Weelde, ten noorden van Turnhout.
 
Vanwege het grote succes van vorig jaren handhaven we de formule "all-in", dit wil zeggen dat het inschrijfgeld voorziet in een onbeperkt aantal vluchten. Daarnaast worden deelnemers ook direct KAC-lid tot het einde van het jaar, zonder verdere kosten of verplichtingen. Hiermee willen we iedereen aansporen zoveel mogelijk van het vliegen te leren en genieten.
 
Ieder jaar neemt een dertigtal deelnemers deel aan de zweefvliegstage van de KAC, zowel KAC-leden als nieuwe piloten. Telkens zijn het weer twee weken vol vliegplezier! Altijd al gedroomd om te leren vliegen? Lees dan gauw verder…

Editie 2024 is ondertussen volzet - de inschrijvingen zijn gesloten.

Hoe gaat het in zijn werk?

Er wordt in groepen van ongeveer zes leerlingen gewerkt. Iedere groep krijgt een lestoestel toegewezen, waarvoor ze gedurende de gehele stage verantwoordelijk zijn. Ze staan onder leiding van onze ervaren instructeurs.
 
Gedurende de gehele dag zijn er vliegactiviteiten. Deze vangen aan na de briefing om 8:30. Om 12:30 wordt de lunch geserveerd en is er pauze tot 13:30. Dan wordt er weer gevlogen tot 18:00, waarna het avondmaal genuttigd kan worden. Vervolgens wordt er tot zonsondergang gevlogen. Dit natuurlijk voor zover het weer dit toelaat. De vliegactiviteiten vinden plaats op en rond het ruime vliegveld van Weelde.
 
Tijdens de zweefvliegstage wordt gebruik gemaakt van de uitgebreide vloot van de KAC. De toestellen waarop met instructeur wordt gevlogen zijn de ASK-13 en de ASK-21. Als startwijze maken wij gebruik van onze Leopard 4-trommellier.

De minimumleeftijd voor deelnemers is 14 jaar (bereikt vóór aanvang van de stage). Vanaf die leeftijd is het wettelijk toegestaan om instructie te krijgen en eventueel solo te vliegen.

Onbeperkt vliegen en KAC-lidmaatschap, wat houdt dat in?

Meer vliegen betekent meer ervaring en dus meer plezier! Daarom hebben we gekozen voor een formule waarbij je onbeperkt kan vliegen voor een vaste prijs voor de gehele stage. Als het weer het toelaat, kom je zo gauw tot een dertigtal vluchten tijdens de stage.
 
Stageleden worden automatisch vrijblijvend en kosteloos lid van de KAC na het einde van de stage. Dit houdt in dat je tot het einde van het kalenderjaar kan deelnemen aan alle vliegactiviteiten in de weekends. Er zijn geen bijkomende kosten voor lidmaatschap, verzekering of instructie. Het vliegen zelf gebeurt echter aan gewoon clubtarief, zie de Tarieven-pagina. Aan het einde van het kalenderjaar wordt je lidmaatschap automatisch opgezegd, tenzij je de lidmaatschapsbijdrage betaalt voor het daaropvolgende jaar.
 
We hebben natuurlijk een 'slecht weer-garantie' voorzien, voor onvoorziene meteorologische of technische omstandigheden:
  • Wanneer er gemiddeld door alle deelnemers, die vliegen op de ASK-13-lestoestellen, minder dan 15 starts zijn gevlogen tijdens de stage, zullen er 5 liertickets worden gegeven.
  • Bij een gemiddeld aantal starts van minder dan 10 zullen er 10 liertickets worden gegeven.
  • Bij een gemiddeld aantal starts van minder dan 5 zullen er 15 liertickets worden gegeven.
De liertickets van de “slecht weer-garantie” kunnen in de weekends na de zomerstage en vóór het einde van het jaar gebruikt worden om de stage verder te zetten

Hoe zit het voor de KAC-leden?

Voor KAC-leden hebben we een aparte informatiepagina.

Kan ik solo vliegen?

Solo vliegen, d.w.z. zonder hulp van een instructeur vliegen, is de eerste grote mijlpaal voor elke piloot! Je hebt dan bewezen dat je zelf veilig een vlucht kunt maken. Vele zweefvliegpiloten zijn je voorgegaan door tijdens de zweefvliegstage van beginner tot solist te groeien. Je voortgang hangt natuurlijk af van het weer en de eigen inzet.
 
Een belangrijke voorwaarde voor je solo kunt vliegen, is de medische vergunning (‘medical’). Dit is een wettelijke vereiste voor elke piloot die solo wil vliegen. Je dient hiervoor een medische keuring te ondergaan bij een luchtvaartarts.
De medische vergunning is niet verplicht, doch sterk aan te raden aangezien solo vliegen anders uitgesloten is. De vergunning blijft na de stage nog een geruime tijd geldig afhankelijk van de leeftijd van de deelnemer. Meer informatie over de medische keuring hebben we in een apart document samengevat, te vinden onder het kopje ‘Nuttige links’ bovenaan deze pagina.

Zoals eerder vermeld is de minimumleeftijd om solo te vliegen (en deel te nemen aan de stage) 14 jaar, bereikt vóór aanvang van de stage.

Verblijf en maaltijden

Er is voor de deelnemers aan de stage de mogelijkheid om een tent of caravan op te stellen. Voor elektriciteit wordt gezorgd. Hiervoor zijn geen aanvullende kosten verschuldigd. In het clubhuis is er dagelijks mogelijkheid om ontbijt, middag- en avondmaal te gebruiken. Het staat de deelnemers vrij van deze mogelijkheid gebruik te maken, of hun maaltijden zelf te organiseren. De kosten voor deze maaltijden zijn verderop op deze pagina te vinden.

Afsluiting van de stage

De zweefvliegstage wordt afgesloten met een gezellige barbecue, waarop tevens familie en vrienden uitgenodigd zijn. Deze barbecue staat ieder jaar weer garant voor een prima afsluiting van de stage. Tijdens de afsluitende barbecue worden ook de deelnemers die solo zijn gegaan op passende wijze gehuldigd.

Kosten 2024

De kosten worden opgesplitst in een aantal posten:
  • Inschrijvingsgeld stage: € 630 voor twee weken
    Hierbij inbegrepen: onbeperkt aantal starts en kampeergelegenheid tijdens de stage. Daarnaast een vluchtenlogboek, gebruik clubmaterieel, verzekeringen, administratiekosten en lidmaatschap van de KAC en de Liga van Vlaamse Zweefvliegclubs tot eind 2024.
  • (Vrijblijvend) Medische keuring. Een medische vergunning is noodzakelijk indien de piloot solo wil vliegen.
  • (Vrijblijvend; prijzen onder voorbehoud) Maaltijden tijdens de stage: € 6 voor ontbijt, € 15 voor middagmaaltijd (met soep en dessert), € 10 voor avondmaaltijd. Betaling gebeurt aan het einde van elke stageweek.

Inschrijven

Editie 2024 van de zweefvliegstage wordt gehouden van zondagavond 7 juli (briefing om 19:00 uur) tot en met vrijdag 12 juli en van maandag 15 juli tot en met vrijdag 19 juli. In het middenweekend kan je blijven kamperen en eventueel vliegen aan clubtarief.

De inschrijvingen voor editie 2024 zijn ondertussen gesloten doordat alle plaatsen bezet zijn.

LET OP! Deelname aan de zomerstage is een uitzonderlijk aanbod, men kan slechts éénmaal deelnemen als niet-KAC-lid. Een volgende deelname kan enkel als volwaardig lid van de KAC.

Nog vragen of twijfels?

We hebben geprobeerd de zweefvliegstage zo volledig mogelijk te beschrijven op deze pagina. Mocht je toch nog vragen hebben of twijfelen of dit wel wat voor je is, stuur dan gerust een e-mail naar zweefvliegstage@kac.be. We proberen dan zo spoedig mogelijk een reactie te sturen.
 
We verwelkomen je graag tijdens onze stage!

Michiel Van den Borne
 
Even geduld...