Kempische Aeroclub
 
 

Zweefvliegen

Zweefvliegen is voor veel mensen een onbekende sport. Toch zijn er over de hele wereld duizenden mensen die in deze hobby een echte passie hebben gevonden. Het lijkt misschien een ontoegankelijke, dure, moeilijke sport, maar niets is minder waar!

Wat is zweefvliegen

Heel eenvoudig kunnen we zeggen dat zweefvliegen het vliegen zónder motor is. Je start wordt gemaakt achter een sleepvliegtuig of aan een lier, waarna je verder kan vliegen. Zonder hulp van een motor, zijn we gedwongen om steeds maar te dalen. Na een tijdje moet je dan landen.

De sport is nu om stijgende lucht te vinden. In België is dat voornamelijk warme lucht die opstijgt vanaf de grond - thermiek genaamd. Als je in deze thermiek dan cirkels vliegt, stijg je mee met de lucht. Het is dezelfde lucht als waar trekvogels of roofvogels gebruik van maken om enorme afstanden te vliegen. Een zweefvliegpiloot kan dat ook: we vliegen van thermiekbel naar thermiekbel en kunnen zo grote afstanden afleggen. De records voor thermiekvliegen liggen boven 1000 km per dag!

In het buitenland zijn de mogelijkheden nog groter: in de bergen wordt wind tegen de flanken omhoog gestuwd. Ook in deze stijgende lucht kan gevlogen worden. Ook 'golfvliegen', waarmee je tot hoogtes van meer dan 5000 m kan geraken, is daar mogelijk.

Zweefvliegen is dus een uitdagende, milieuvriendelijke en veilige manier om de lucht te verkennen.

Opleiding

Alle begin is moeilijk; gelukkig hebben we ervaren instructeurs die je helpen bij je opleiding. Je begint te vliegen in tweezitters: jij zit vooraan, je instructeur zit achter je. Je hebt allebei volledige besturingsmogelijkheden. De eerste vluchten zullen voornamelijk door de instructeur uitgevoerd worden maar al vanaf vlucht één kan je het zelf proberen. Stap voor stap leer je dan elk aspect van het vliegen onder de knie te krijgen. Er wordt veel aandacht besteed aan veiligheid: veilig vliegen doe je namelijk zelf!

Stilaan bereik je dan de benodigde ervaring om in je eentje te gaan vliegen. Hoe langt dit duurt hangt van persoon tot persoon af, en van de weersomstandigheden. Wanneer je instructeur dan beslist dat je ervaren genoeg bent om 'solo' te gaan, wordt het spannend: voor het eerst ga je zelf, zonder hulp, de lucht in. We kunnen je verzekeren: dit is een onvergetelijk mooie ervaring!

Na je eerste solo

Je eerste solo is nog maar het begin van een verdere vliegcarrière. Je begint dan aan de gevorderde vliegopleiding. Veel ervaring wordt opgedaan in eenzittersvlieguigen, je leert nog meer fijne kneepjes met instructeur, je volgt een theoriecursus over het vliegen en luistert naar de (al dan niet fantastische) verhalen van je collegapiloten. Na 15 uur solovlucht, een theoretisch examen en een praktisch examen kan je je officiële zweefvliegvergunning behalen en ben je volwaardig piloot.

Ook dan houdt het niet op: overland vliegen, deelnemen aan wedstrijden, nieuwe vliegtuigen, passagiers meenemen, naar het buitenland gaan... Er zijn enorm veel mogelijkheden. Eens de vliegmicrobe je gebeten heeft, geraak je hem niet snel kwijt!

Kan ik dit ook?

Iedereen kan beginnen met vliegen! Het enige wat je nodig hebt, is een dosis enthousiasme en nieuwsgierigheid naar het vliegen. Vanaf de leeftijd van 14 jaar kan je beginnen met een opleiding waarbij je misschien al spoedig solo gaat vliegen. Van zodra je 16 bent en voldoende ervaring hebt, kun je de examens maken voor je volledige zweefvliegvergunning.

Wil je eens kijken hoe het gaat? Wil je zelf eens proberen een stukje te vliegen? Dan zijn kennismakingsvluchten ideaal! Samen met een ervaren piloot verken je dan de lucht.
Voor mensen die snel en degelijk willen leren vliegen, is de zweefvliegstage een prima oplossing. Gedurende twee weken leer je dan te vliegen en kan je misschien al je eerste solovlucht maken...

Meer weten

Wil je nog meer weten over het zweefvliegen, dan ben je welkom op ons vliegveld! Kijk anders ook maar eens op Google, je vindt er duizenden links naar foto's, filmpjes en sites over het zweefvliegen.
 
Mobiele versie | Contact | Privacy © 2023 - Kempische Aeroclub vzw
Even geduld...